Проф. Николай Габровски - кандидат за министър-председател с мандат на... БСП,

...
Проф. Николай Габровски - кандидат за министър-председател с мандат на... БСП,
Коментари Харесай

Габровски - кандидат за премиер с мандат на... БСП?

Проф. Николай Габровски - претендент за министър-председател с мандат на... Българска социалистическа партия, подсилен от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Такава е настоящата парламентарна " клевета ", за което загатва и с фейсбук пост депутатът от " Демократична България " Стоян Михалев

" Кандидатурата на Габровски е ориентирана към третия мандат, като поклон към Българска социалистическа партия. Предлага се фигура, която не е политически ангажирана, тъй като това ще е формулата, зад която би застанала Българска социалистическа партия.

Очевидно е, че сред ГЕРБ и Радев са настъпили мир и синхронизация. Борисов е ментално нестабилен, не може да се нарежда ", загатна Михалев.



Неофициално от ГЕРБ не отхвърлят, че е воден сходен диалог, само че единствено при разискването на вероятни хипотези за сформиране на държавно управление. " Малко евентуален сюжет ", обявиха пред Клуб Z от партията на Борисов.

На каква логиката се позовава този слух - съгласно депутати. Предизвестено е, че първият мандат е провален - поради отхвърли на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и ДБ да го поддържат. Защо тогава ГЕРБ " изгърмя " коза с Габровски - почитан неврохирург, отдалечен до момента за политиката? " Габровски е ход за третия мандат ", считат народни представители. Политическа партия към този момент даде поръчка, че няма да предложи държавно управление на малцинството дружно с Демократична България, какъвто бе първичният проект. Причината - така наречен Хартиена коалиция освен не се отхвърли от промените в Изборния кодекс, само че и ги наложи на второ четене и се готви да преодолее вероятно президентско несъгласие.

Така стигаме непосредствено до третия мандат, като прогнозата на национални избраници е, че и този път Радев няма да изневери на себе си, като го връчи на левицата. Според тях Радев не желае да легитимира " Български напредък " на някогашния си министър председател Стефан Янев, като още със основаването на плана, а след това и по време на цялата предизборна акция, мнозина взеха решение, че това е " президентска партия ". Самият Янев в никакъв случай не е отричал това - с цел да не скапе положителното " електорално усещане ". Радев недолюбва и Демократична България - също евентуален мандатоносител, чийто представители разгласи от парламентарната естрада за " войнолюбци ". Движение за права и свободи и " Възраждане " са изключаени априори - първата поради неприятния си имидж, втората - поради анти НАТО и Европейски Съюз риториката си. Така за мнозина Българска социалистическа партия се оказва разновидността - едно, че към този момент е " проиграван ", второ - като " намигане " към левите гласоподаватели, гласоподаватели и на самия президент.

" ГЕРБ и Българска социалистическа партия обаче би трябвало да опаковат съглашателството си но коалиция " Рашидов " и тук влиза Габровски " - разсъждават депутати. - " Подкрепа, несъмнено, едно такова ръководство ще има и от Движение за права и свободи, само че с цел да не нервира Движението, може да се употребява и " Възраждане ", която да обезпечава поддръжка по различни мнозинства ", допълват депутати. И дават образец с това, че партията на Костадин Костадинов в последно време е спряла с крайната си публично неприемлива реторика. Което, между другото, е реалност.

Неофициално от левицата показват, че подобен сюжет граничи с невъзможното. " Корнелия Нинова постоянно е заявявала, че един кабинет би трябвало да е политически, а не експертен. Това изключва проф. Габровски от уравнението ", разсъждават на собствен ред социалисти. 

Самата Нинова отхвърля да разяснява третия мандат преди да се е стигнало до него, като даде поръчка, че повече няма да дава отговор на въпроси по тематиката. Засега е ясно единствено, че социалистите няма да поддържат мандат на ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР